lilith:

^astarael, ^srebrna i inni piekący; a jakby tak dodać barwnika do ciasta przed wykrawaniem i pieczeniem, żeby potem nie babrać się z lukrem tylko po to żeby mieć konkretny kolor (dla mnie i tak za słodki)? Czy zmieni kolor pod wplywem temperatury?
2015/12/31 12:07:12 przez www, 0 , 4

^lilith: [^lilith] (właśnie przyjechała wykrawarka do ciasteczek, w kształcie ośmiornicy, będę produkować ktulu).
2015/12/31 12:07:39
^sirocco: [^lilith] Niestety, większość barwników średnio przeżywa pieczenie, zwłaszcza w wyższych temperaturach. Wiem, że barwi się makaroniki/bezy, ale to się raczej suszy niż piecze...
2015/12/31 12:09:44
^deli: [^lilith] OIDP, kurkuma dobrze przeżywa pieczenie i rzeczywiście uzyskuje się mocną żółć, ale poza tym nie próbowałam. (Kurkumę dodawaliśmy w domu do babek i biszkoptów, jeśli żółtka jaj były blade).
2015/12/31 12:12:39
^srebrna: [^lilith] trzeba poszukać, które barwniki zadziałają, aleogolnie barwione ciasto jest standardem. jedyne, czego bym się obawiała, to że na powierzchni ciastka nie będzie widać koloru, bo będzie spieczone.
2015/12/31 14:17:32