kulkacurly:

Gotując samemu ciecierzyce nigdy nie osiaga się efektu miękkości jak z puszki/słoika, czy coś robie źle?
2018/05/06 14:33:35 przez m.blabler, 0 , 7

^agg: [^kulkacurly] sody nie dodajesz i/lub nie moczysz
2018/05/06 14:34:14
^agg: [^kulkacurly] [^agg] przy czym ja bardzo lubię taką twardawą, ale do hummusu powinna być z sodą gotowana jednak; słyszałam, że można gotować wiele godzin, ale to nie dla mnie
2018/05/06 14:35:13
^dzierzba: [^kulkacurly] jadlonomia twierdzi żeby dosypać sody
2018/05/06 14:36:29
^perdo: [^kulkacurly] soda.
2018/05/06 14:36:54
^robmar: [^kulkacurly] po pierwsze jestem przekonany, że te z puszki są rozmoczone; jak kupuję puszki z „gotowane na parze”, to są twardawe i imho to dobrze; po drugie chyba lepsza jest nie stara, wyschnięta, tylko od dostawcy, który ma dość świeżą
2018/05/06 14:51:22
^robmar: [^kulkacurly] [^robmar] po trzecie nie wiem jak długo moczysz, czy zmieniasz wodę; nie solić i nie zakwaszać przy gotowaniu, ale to wiesz na pewno
2018/05/06 14:52:34
^janekr: [^kulkacurly] Osiąga się. Moczymy w wodzie przez 24 godziny a potem gotowanie w szybkowarze. Żeby się nie zepsuło, moczenie odbywa się w lodówce.
2018/05/06 17:48:09