robmar:

[^malalai] jeśli ryż z dobrego źródła (czyli nie zanieczyszczony pestycydami, arszenikiem, grzybami itp.), to można nie płukać i nie gotować w dużej ilości wody; pomysł z piekarnikiem daje bardzo równomierny wynik, lepiej niż w garnku
2020/12/06 12:30:26 przez www, 0 , 4

^robmar: [^robmar] btw, kiedyś gotowałem ryż w takim z czasów PRL garnku do mleka, z podwójnymi ściankami i wodą pomiędzy, ale w piekarniku wyjdzie równiej; ja akurat teraz lubię taki z przypieczoną do dna garnka warstewką, ale nie każdy…
2020/12/06 12:31:59
^malalai: [^robmar] nie potrafie bez plukania, no way, nawet gdyby z najlepszego zrodla byl. ale to ja:)
2020/12/06 12:32:08
^robmar: [^robmar] (inna sprawa, że zaufanie do źródła to jedno, a wypłukałbym zawsze, choć faktycznie płuczę szybko, bo wolę kleisty)
2020/12/06 12:32:47
^malalai: [^robmar] [^malalai] w duzej ilosci wody podgotowuje tylko ryz basmati, jesli robie ryż po persku. Inaczej plukanie, ryz, woda, garnek, pokrywka.
2020/12/06 12:33:31