srebrna: Jeżeli mamy 4 białka, funt cukru i funt siekanych i podprażonych migdałów, co mieszamy z sokiem z cytryny a potem rozsmarowujemy w blaszce i pieczemy w niezbyt gorącym... Brzmi trochę jak marcepan, ale nie całkiem. |
|
2021/05/04 20:34:08 przez www, 0 ♥, 5 ∅ |
^sithian: [^srebrna] Raczej ciasto migdałowe. Prawdziwy marcepan to nieprażone migdały słodkie i odrobina gorzkich, a w Prusach Wschodnich raczej woda różana, niż sok z cytryny.
2021/05/04 20:41:14
2021/05/04 20:41:14
^srebrna: [^srebrna] Otusz, odczytałam już w detalach przepis. KŁOPOT był z tytułem.
2021/05/04 20:42:11
2021/05/04 20:42:11
^sirocco: [^srebrna] Żywcem zimtsterne, tylko tam jest jeszcze, jak nazwa wskazuje, cynamon.
2021/05/04 20:48:13
∅
2021/05/04 20:48:13