sitc:

[^erwen] [^ochdowuja] a jak jest z laktoza w zoltych serach? ona tam jest, czy jej nie ma? bo slysze sprzeczne opinie?
2022/02/04 12:31:48 przez www, 0 , 4

^erwen: [^sitc] Zdaje się, że to zależy od sera. Miałam taki czas, kiedy wolałam żadnego nie tykać bez lactocontrolu, teraz taki parmezan jem bez problemu, ale mozarelli bardzosię boję.
2022/02/04 12:35:07
^lupinka: [^sitc] też słyszałam, że np. nie ma sensu kupować masła bez laktozy, bo w takiej ilości tłuszczu laktozy praktycznie nie ma, z żółtymi serami podobnie, ale pojęcia nie mam, jak to jest naprawdę.
2022/02/04 12:35:27
^rmikke: [^sitc] Jest albo nie ma. Co bardziej dojrzałe można próbować nawet jeśli nie mają napisu #bezlaktozy, ale te plastrowane w marketach jak nie mają napisu, to nie ruszam.
2022/02/04 13:21:17
^ochdowuja: [^sitc] Parmezan i parmigiano reggano OK, pozostale tylko albo z lactocontrol albo jak jest wyraznie napisane 'bez laktozy', bo zwyczajnie nie ufam producentom, kiedy mowia, ze dojrzaly i spoko
2022/02/04 13:30:05