kulkacurly: Kiedyś kolega ze studiów powiedział nam zajadającym się drożdżówkami z makiem, że to jest tzw. bułka śmieciowa z resztek wszystkiego, co zostało dnia poprzedniego w piekarni. |
|
2022/02/25 10:40:13 przez m.blabler, 0 ♥, 7 ∅ |
^kulkacurly: [^kulkacurly] dziś nasza cukiernia promuje coś, co wygląda jak drożdżowe zawijaski z makiem. aaaaaaa. To nieprawda? Powiedzcie, że nie? ;)
2022/02/25 10:41:20
2022/02/25 10:41:20
^merigold: [^kulkacurly] nie, taką funkcję pełni bajaderka i to wcale nie oznacza, że bajaderka to zło :)
2022/02/25 10:42:24
2022/02/25 10:42:24
^daromar: [^kulkacurly] że Bajaderki to są ciastka z resztek ciastek to wiedziałem ale o drożdżówkach to nowość.
2022/02/25 10:43:13
2022/02/25 10:43:13
^fel: [^kulkacurly] nie sądzę. Bajaderka, cantucci i im podobne, sucharki może tak, ale nie te z makiem
2022/02/25 10:46:53
2022/02/25 10:46:53
^zarzyczka: [^kulkacurly] [^kulkacurly] ale że nadzienie z resztek ciasta z dnia poprzedniego, zamiar z maku? Hm. Nigdy nie słyszałam. No ale niby w przepisach na makowiec czasem jest dodatek bułki tartej do maku...
2022/02/25 10:47:25
2022/02/25 10:47:25
^srebrna: [^kulkacurly] Nieno, to jakaś bzdura, drożdżówka ma określony czas wyrastania i skład. Owszem, może być sklejką z kilku partii ciasta, ale nadal drożdżowego, nie starszego niż X.
2022/02/25 11:05:01
∅
2022/02/25 11:05:01