 |
aniaklara:
[^aniaklara] w Japonii konbucha (kombucha) to jest wywar z wodorostów, taki rosołek, uwielbiam to; na świecie to napój fermentowany z jakiegoś grzybka, a nazwany tak tylko dlatego, że się komuś wygląd skojarzył, poza tym zero związku |
|
2022/12/07 15:07:59 przez www, 4 ♥, 4 ∅
|
^
aniaklara: [
^aniaklara] konbu (zapisywane też: kombu, wymowa taka sama) to rodzaj wodorostów, jedna z podstaw kuchni japońskiej, bo używane do wywarów wszelkich, a cha herbata, czyli tak jak może być herbata miętowa, to to jest herbata wodorostowa
2022/12/07 15:12:01
^
olkit: [
^aniaklara] pamiętam że z tego "grzybka" bo tak właściwie to jest chyba jakiś symbiont bakterii i grzybów, Polka wymyśliła jednorazowe opakowania mające zastąpić foliowe woreczki, ale później już nic o nich nie słyszałam :/
2022/12/07 15:13:27
∅