aniaklara:

[^aniaklara] w Japonii konbucha (kombucha) to jest wywar z wodorostów, taki rosołek, uwielbiam to; na świecie to napój fermentowany z jakiegoś grzybka, a nazwany tak tylko dlatego, że się komuś wygląd skojarzył, poza tym zero związku
2022/12/07 15:07:59 przez www, 4 , 4

Lubią to: ^shigella, ^dzierzba, ^dees, ^yacoob,
^agg: [^aniaklara] no proszę, ja znałam tylko to drugie znaczenie
2022/12/07 15:08:28
^deli: [^aniaklara] Ten fermentowany z grzybka jest bardzo popularny w alt-medzie.
2022/12/07 15:10:00
^aniaklara: [^aniaklara] konbu (zapisywane też: kombu, wymowa taka sama) to rodzaj wodorostów, jedna z podstaw kuchni japońskiej, bo używane do wywarów wszelkich, a cha herbata, czyli tak jak może być herbata miętowa, to to jest herbata wodorostowa
2022/12/07 15:12:01
^olkit: [^aniaklara] pamiętam że z tego "grzybka" bo tak właściwie to jest chyba jakiś symbiont bakterii i grzybów, Polka wymyśliła jednorazowe opakowania mające zastąpić foliowe woreczki, ale później już nic o nich nie słyszałam :/
2022/12/07 15:13:27