antek:

ej, skąd się w ogóle wzięło to, że sałatę trzeba rwać palcami, a nie kroić? jakiś przesąd? coś się w niej psuje?
2015/01/18 18:47:15 przez www, 1 , 5

Lubią to: ^amjan,
^laperlla: [^antek] jak krajasz zielenine nozem metalowym, to sie uwalniaja jakies zwiazki, ktore wplywaja zle na zdrowie i na smak :)
2015/01/18 18:57:54
^melain: [^antek] imho prościej rwac i nie trzeba noża brudzic:)
2015/01/18 18:58:14
^agg: [^antek] wydaje mi się, że chodzi o sposób miażdżenia czegoś w sałacie przez nóż. (ja rwę z przyzwyczajenia, ale nie jestem ortodoksyjna)
2015/01/18 19:03:32
^yaal: [^antek] Można kroić, ale nie metalowym nożem - utlenia się. Z tego samego powodu np. jabłka najlepiej trzeć na plastikowej tarce.
2015/01/18 19:12:02
^janekr: [^antek] , [^laperlla] O ile pamiętam zalecenie pochodzi z czasów, gdy na nożach występowały ślady rdzy, które faktycznie odbierają sałacie walory. Ale ceramiczny nie powinien zaszkodzić.
2015/01/18 19:55:05