 |
lilith:
^astarael, ^srebrna i inni piekący; a jakby tak dodać barwnika do ciasta przed wykrawaniem i pieczeniem, żeby potem nie babrać się z lukrem tylko po to żeby mieć konkretny kolor (dla mnie i tak za słodki)? Czy zmieni kolor pod wplywem temperatury? |
|
2015/12/31 12:07:12 przez www, 0 ♥, 4 ∅
|
^
sirocco: [
^lilith] Niestety, większość barwników średnio przeżywa pieczenie, zwłaszcza w wyższych temperaturach. Wiem, że barwi się makaroniki/bezy, ale to się raczej suszy niż piecze...
2015/12/31 12:09:44
^
deli: [
^lilith] OIDP, kurkuma dobrze przeżywa pieczenie i rzeczywiście uzyskuje się mocną żółć, ale poza tym nie próbowałam. (Kurkumę dodawaliśmy w domu do babek i biszkoptów, jeśli żółtka jaj były blade).
2015/12/31 12:12:39
^
srebrna: [
^lilith] trzeba poszukać, które barwniki zadziałają, aleogolnie barwione ciasto jest standardem. jedyne, czego bym się obawiała, to że na powierzchni ciastka nie będzie widać koloru, bo będzie spieczone.
2015/12/31 14:17:32
∅