merigold: #ankieta: to są kule z drożdżowego ciasta, przygotowane na gorąco, polane sosem. Jak się nazywają i z jakiego regionu znasz tę nazwę? |
|
Pobierz obrazek (49.0kiB) |
|
2017/09/28 20:11:30 przez www, 0 ♥, 24 ∅ |
^franka: [^merigold] parowańce? O ile na parze robione. Ciocia niby z Lubelszczyzny, ale tak naprawdę to z Litwy.
2017/09/28 20:14:09
2017/09/28 20:14:09
^ister: [^merigold] [^ister] chociaż u nas raczej były z sosem mięsnym lub grzybowym
2017/09/28 20:16:50
2017/09/28 20:16:50
^makdaam: [^merigold] pyzy (pyzy drożdżowe), północna wlkp. południowe pomorze. Drożdżowe z mąki pszennej są domyślne, ziemniaczane są zwykle z przymiotnikiem.
2017/09/28 20:17:36
2017/09/28 20:17:36
^franka: [^merigold] [^franka] i teraz zachciało mi się parowańców. Mama umie zrobić, ale na propozycję odparła, że chyba mnie pogięło. Ech.
2017/09/28 20:17:59
2017/09/28 20:17:59
^maalcem: [^merigold] pampuchy (zachodniopomorskie), ale fakt, oboje rodziców pochodzi z wielkopolski.
2017/09/28 20:19:05
2017/09/28 20:19:05
^sithian: [^merigold] Pączki na parze (w wersji bez nadzienia), Prusy Wschodnie.
2017/09/28 20:23:30
2017/09/28 20:23:30
^kociokwik: [^merigold] pyzy drożdżowe lub kluski/pyzy na parze (łódzkie, ale rodzice z innych rejonów), w szkolnej stołówce mówili pampuchy i miałam wtf
2017/09/28 20:23:57
2017/09/28 20:23:57
^elfette: [^merigold] pampuchy? Poznan (poznanska czesc rodziny), na slodko, z dzemem albo konfiturami
2017/09/28 20:51:11
2017/09/28 20:51:11
^ecce: [^merigold] wygląda na to, że tylko ja jem parowce, ale ja z Nowej Huty jestem :)
2017/09/28 22:34:50
∅
2017/09/28 22:34:50