lawenda:

[^scarbossa] to osobnicze, ale tak masowo to podobno zachodnie społeczeństwa jedzą zbyt dużo białka i zbyt mało błonnika (z książki Anny Jones)

Pobierz obrazek (160.5kiB)
2023/03/10 15:06:06 przez www, 3 , 7

Lubią to: ^kasicak, ^soupe, ^ochdowuja,
^agg: [^lawenda] 45 g białka (połowa mojego zapotrzebowania, btw) to jest w 300 g orzechów włoskich :D trochę pani się mija tam z prawdą
2023/03/10 15:09:24
^agg: [^lawenda] no i generalnie pani pisze dokładnie to, co wszyscy mówią: 1 g na kg m.c.
2023/03/10 15:15:10
^agba: [^lawenda] hmm, na moje oko to za mało i jednego i drugiego. Zwłaszcza tu u mnie (w kraju, choć w domu też, ostatnio zaczęłam na to, ponownie, zwracać uwagę).
2023/03/10 15:39:21
^kasicak: [^lawenda] Kultura diety ma zajoba na punkcie białka, gdyż w przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu "nie tuczy", natomiast mając cukrzycę, czyli problem z metabolizmem węglowodanów, coś jednak trzeba jeść
2023/03/10 15:51:21
^scarbossa: [^lawenda] No ja niestety białko często omijam w posiłkach, więc stąd sugestia mojej dietetyczki żebym tego bardziej pilnowała.
2023/03/10 16:03:02
^sylvana: [^lawenda] co do białka, to jest to nieprawda - 50g dziennie to zaledwie dolna granica na zapobieżenie deficytowi. Moja norma ustalona dietetycznie to na przykład 110g dziennie.
2023/03/10 16:24:14
^scarbossa: [^lawenda] i jeszcze policzyłam sobie, ta ich przecietna kobieta waży 60 kg, moja dietetyczka sugeruje przy diecie redukcyjnej minimum 1g białka na kg ciała człowieka to jest 90g białka, to jest równowartość 7 jajek mniej więcej,
2023/03/10 18:09:56