soupe:

[^soupe] w temacie gaspacho pozostając: czy ktoś z Was ma jakiś ciekawy patent na obieranie pomidorów? Kocham gaspacho, ale to skórowanie mnie przerasta #drogiblabie
2023/08/23 14:11:02 przez m.blabler, 0 , 9

^erwen: [^soupe] Do wrzątku i do lodowatej wody.
2023/08/23 14:14:07
^perdo: [^soupe] naciąć krzyz na skorce przy i do wrzątku na chwilę
2023/08/23 14:14:19
^olkit: [^soupe] masz na myśli coś poza sparzyć pomidora wrzątkiem?
2023/08/23 14:14:27
^laperlla: [^soupe] kupic juz gotowe, dobrej jakosci.
2023/08/23 14:22:20
^lafemmejuriste: [^soupe] Nacinam je na krzyż z dwóch stron, zalewam wrzątkiem i zostawiam na chwilę - skórka właściwie sama z nich schodzi.
2023/08/23 14:25:03
^foo: [^soupe] Skórki nie nacinam, zalewam pomidory wrzątkiem, czekam chwilę i wrzątek odlewam a zalewam możliwie zimną wodą. Po chwili wymieniam znowu na zimną i tak ze dwa razy. A jak mam pod ręką lód to i kilka kostek dorzucę.
2023/08/23 14:32:33
^lupinka: [^soupe] ja mam patent - nie znoszę gazpacho :) a pomidory skóruję tak, jak inni tu na bla, nacinam i do wrzątku. ale tak, muszą być dojrzałe i miękkawe.
2023/08/23 14:37:19
^laperlla: [^soupe] [^laperlla] cos w ten desen, choc w sloiku pomidory bylyby jeszcze lepsze.
2023/08/23 15:11:29
^sirocco: [^soupe] Złośliwie powiem "mieć dojrzałe ogrodowe" (te się normalnie da obrać, nawet bez parzenia), ale klasycznie to sparzyć, a potem oziębić, często nacinając.
2023/08/23 17:02:49