 |
kociaciocia:
ORAZ gópie pytanie do dziewczyn piekących - w niektórych przepisach pojawia sie zalecenie "przesiać mąkę". Co to znaczy? Doskonale się obchodzę bez onego siania, ale co jakiś czas pojawia się wizja rozsiewania maki po kuchni :) |
|
2019/07/28 09:05:01 przez www, 0 ♥, 4 ∅
|
^
cloudy: [
^kociaciocia] porcje mąki sypiesz na drobne sitko i uderzając w brzeg sitka bokiem dłoni - przesiewasz mąkę do pojemnika pod sitkiem. Napowietrza mąkę i zdziwiłabys się, ile śmietkow zostaje na sitku
2019/07/28 09:07:19
^
gammon82: [
^kociaciocia] prawdopodobnie usuwa się w ten sposób, hm, oprzędy, choć niektórzy twierdzą, że "mąka się spulchnia" (nie wiem, na czym to spulchnianie miałoby polegać)
2019/07/28 09:17:51
^
awne: [
^kociaciocia] przesiewa się po to, żeby napowietrzyc mąkę i wyłapać ewentualne źle przemielone ziarna. Jak mogę to przesiewam (zawsze do biszkoptowych), jak nie moge to nie i tragedii raczej nie ma :)
2019/07/28 21:42:34
∅