soupe:

No dobrze, moi drodzy. Przymierzam się do własnoręcznej produkcji powideł. Chciałabym zrobić najprostszą metodą, czyli w piekarniku. Czy macie jakieś sprawdzone przepisy? #drogiblabie
2024/09/13 21:05:39 przez m.blabler, 0 , 4

^soupe: [^soupe] I jeszcze chętnie przyjmę porady w temacie pasteryzacji gotowych przetworów #drogiblabie
2024/09/13 21:07:22
^lupinka: [^soupe] mòj przepis - wrzucasz śliwki do naczynia żaroodpornego, przykrywasz, wstawiasz na ok. 140 stopni. co godzinę mieszasz. po jakis 3-4 h, jak sie rozpadną całkiem, zdejmujesz przykrycie. dalej mieszasz raz na godzinę. jak będą
2024/09/13 21:34:07
^gosiek: [^soupe] ja daję gorące/wrzące (od razu jak wyłączam gaz) do wyparzonych słoików i odkładam do góry dnem. a jak na zimno do słoików, to później gotuję słoiki z powidłami w garnku tak z 15 minut (woda ma nie dochodzić do zakrętek)
2024/09/13 22:35:09
^janekr: [^soupe] Śliwki umyć, usunąć pestki, szybkowar (10 minut od zagotowania). Odcedzić, do gara. Grzać mieszając, w ostatniej chwili cukier do smaku, ale trochę trzeba.
2024/09/14 10:57:29