|
boni01: [^boni01] Czego to się człowiek nie dowie przy okazji, np. że w unikodzie jest Left-Handed Interlaced Pentagram i Right-Handed Interlaced Pentagram o_O |
|
2019/09/20 11:27:21 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^clea] Nieźle pasuje, co prawda to nieco wbrew definicjom emotek (jest parę zegarków i "klepsydra", "budzik" to bardziej przypominajka, spotkanie), ale pewnie autor leciał "po obrazkach" a niekoniecznie "po znaczeniach". |
|
2019/09/20 11:24:33 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^rmikke] Na twoim miejscu już bym pisał do autora rebusu, Polskiej Izby Książki i spadkobierców Nienackiego. |
|
2019/09/20 09:07:42 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^rmikke] Raczej nie, jest IIRC kilka innych emot "nieba", bardziej "wszechświat", "galaktyka" itp. "świat" też raczej nie bo jw. "Wojna światów" jest inaczej zakodowana (zakładając że autor się mikroprzejmował spójnością). |
|
2019/09/20 08:51:27 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^deli] To wtedy 19 byłoby coś jak "świat na dłoni" czy "wszechświat na dłoni", pewnie jest taka książka ;D |
|
2019/09/20 08:46:16 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^deli] To jest raczej policja niż karetka, wg. opisu emotki/unikodu. Ja się zaciąłem na czymś w typie "X surowo wzbronione", ale nic się nie klei. A te "oczy" to też raczej "podglądanie, kontrola", emota oczu IIRC jest inna. |
|
2019/09/20 08:44:51 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^boni01] Wkurza mnie 29; 18 i 19 trzeba "tylko" zgadnąć co poeta miał na myśli przez "łapkę", 10 jakoś nie widzę, ale te 29 mnie wkurza, bo mam to na końcu płata czołowego (oczywiście, tylko takie wrażenie). |
|
2019/09/20 01:05:44 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [<usunięty>] Aha, to tera będę strzelał longszotem: 15 - "Dziewczyna o czterech palcach", Marek Krajewski |
|
2019/09/20 01:01:51 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [<usunięty>] Ale jakie są wątpliwości z 12, przecie to "Pan Samochodzik". Natomiast miałem wątpliwości czy 5 to Pachnidło, ale pewnie tak. |
|
2019/09/20 00:31:53 przez www, 1 ♥
|
|
boni01: [<usunięty>] 8 to może "Wyspa Węży" Szejnert, widzę że "książka roku 2018" i w ogóle? oczywiście, pierwsze słyszę o tej pozycji ;) |
|
2019/09/20 00:14:04 przez www, 1 ♥
|
|
boni01: Za tych, co na morzu! #bofoto (Tak naprawdę zadowolony to jestem powiedzmy, z jednego zdjęcia na 200-300. Z tego chyba jestem; niecięte, niefiltrowane, takie były kolory; niestety zaszumione, bo rzekomy-apart tak ma po ciemku.) |
|
Pobierz obrazek (447.5kiB)
|
|
2019/09/20 00:05:56 przez www, 2 ♥
|
|
boni01: [^boni01] Ciekawostka z Bovington - po prostu parking w części pracowniczo-specjalnej. Oraz na torze za jednostką (nie muzeum) ktoś testowały Gallardo. #bofoto słabe, bo przełożyłem aparat przez bramę i nie widziałem co robię |
|
Pobierz obrazek (337.0kiB)
|
|
2019/09/19 22:25:27 przez www, 3 ♥
|
|
boni01: [^boni01] (jeśli ktoś nie zna: "JAK SIĘ NAZYWA TO UCZUCIE W GŁOWIE, UCZUCIE TĘSKNEGO ŻALU, ŻE RZECZY SĄ TAKIE, JAKIE NAJWYRAŹNIEJ SĄ? – Chyba smutek, panie. A teraz... – JESTEM ZASMUTKOWANY.", czyli Śmierć w "Mort" Pratchetta) |
|
2019/09/18 23:06:34 przez www, 3 ♥
|
|
boni01: [^awne] Kiedyś uważałem, że opowieści, jakoby polski ustrój naukowo-akademicki nie wyszedł poza feudalizm, to przesada. Potem zmieniłem zdanie. Ale nadal mnie zasmutkowują takie rzeczy. Oraz nieuchronne skojarzenie: |
|
Pobierz obrazek (90.1kiB)
|
|
2019/09/18 22:47:40 przez www, 1 ♥
|
|
boni01: [^boni01] "Ale że kurde co, wiemy i czujemy że ch... ale głodni jesteśmy, bo widzisz że spierdolina... - To wam otworzę tamtą chłodnię, weźmiecie se kiełbasy czy normalnej parówki - A ta to jaka??? - Ta jest dla ruskich..." |
|
2019/09/18 18:17:20 przez www, 1 ♥
|
|
boni01: [^kouma] Spoko dożyjesz, nie takie rzeczy się jadło. Niezapomniane "NIE RUSZ K... NIE RUSZ!!!" wędzarza do nas, jak głodni, w niedzielę, na katastrofie technicznej, zaczęliśmy podjadać parówki z wózka w chłodni. > |
|
2019/09/18 18:15:27 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^gammon82] No spoko, przecież nie pamiętam na wyrywki takich rzeczy, niech dobra szynka ma 5-6% tłuszczu. Ćwiczenie scholastyczne "skąd parówka "93% mięsa z szynki" ma 24g tłuszczu w 100g?" pozostawiam czytelnikom. |
|
Pobierz obrazek (2553.0kiB)
|
|
2019/09/18 18:13:09 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^boni01] Znaczy, 24g tłuszczu na 100g parówki, nie mam pojęcia co tam te zmyślone % oznaczają. Normalne dobre mięso ma ok. 2.5g tłuszczu na 100g. |
|
2019/09/18 16:57:11 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^sylvana] Fakt, pokrewna sprawa, może "dopłacają" do tych parówek. Ale poza śmierdzącą kalkulacją ekonomiczną powiem tak: mięso ma ok 2.5% tłuszczu, no to jakim ch... te parówki w opisie mają 24% tłuszczu? z której pozycji w składzie? |
|
2019/09/18 16:52:43 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^sylvana] Spojrzałam w sieci, na jakąś pierwszą brzegu paczkowaną, 5zł/100g; spoko taką się robi z byle resztek szynki, mając średniej wielkości zakłady mięsne z odp. technologią. Więc sprawa mi troszkę śmierdzi. |
|
2019/09/18 16:40:34 przez www, 0 ♥
|
|
boni01: [^boni01] Wystarczyło akurat, żeby "misę" dużego kutra pomalować mięsem. A potem poleciało zylion kg różności, aż się masa w kutrze zrobiła biała jak papier. Potem barwnik (buraczek) i sru do przelotowego, a z niego w linie parówek. |
|
2019/09/18 16:38:00 przez www, 0 ♥
|
|
|