lafemmejuriste:
   To mówicie, że zrzutka na prezent? Eh. Mogłam o tym pomyśleć miesiąc temu :/ ^lupinka.o! Jakby co, to spiesz się, Ty masz jeszcze szansę! ;)
2020/10/30 14:42:14 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [<usunięty>] A tutaj kilka słów więcej o tym, że żeliwo lubi indukcję :) [www.karointhekitchen.com]
2020/10/30 14:39:39 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^gammon82] Myślę, że przed nimi ustawia się długa kolejka innych małych morderców związanych z tłuszczem per se i jego użyciem, od krytycznych poziomów złego cholesterolu poczynając ;)
2020/10/30 14:36:42 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] (2) [najlepszerankingi.pl] i (3) [garnkizeliwne.com] Enjoy :)
2020/10/30 14:34:03 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] Na szybko szersze komentarze dotyczące żeliwa znalazłam tu, do indywidualnej oceny wiarygodności przez czytelników: (1) [blondynkagotuje.blogspot.com]
2020/10/30 14:33:41 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] A jeśli chodzi o źródła internetowe, to doczesne szczątki strony, której szukałam, są tutaj: [web.archive.org]
2020/10/30 14:32:26 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] spotkałam ze stanowiskiem, że taka praktyka może być (w ogólności, albo nieprawidłowo przeprowadzona) przyczynkiem do powstawania szkodliwych substancji. Co samo w sobie zasadniczo też o niczym nie świadczy.
2020/10/30 14:30:50 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^gammon82] Jestem sprytna i wybitna, domyśliłam się tego "C", niemniej problemu nie rozstrzygnę. Taka jest mniej-więcej urzędowa formuła dbałości o żeliwne naczynia. Oczywiście nie świadczy to o jej bezpieczeństwie, ale nigdzie się nie
2020/10/30 14:29:43 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lupinka] Ciepła woda całkiem powinna sobie poradzić z tłuszczem z kieliszka, to nie smalec z patelni :)
2020/10/30 14:26:53 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lupinka] Na umytym i wyparzonym szkle naskórek czy tłuszcz? Czy ja wiem?
2020/10/30 14:19:40 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^gammon82] Może wic jest w temperaturze, którą osiąga żeliwo? Nie wiem.
2020/10/30 14:17:35 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] Tj. ja się nie znam, musiałabym poszukać badań na temat, ale wydaje mi się, że wypalanie żeliwa zmierza do wypalenia ostatecznego, czyli poza granicę toksyczności, a smażenie zawsze zawiera tłuszcz, taki klimat.
2020/10/30 14:14:51 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^tygryziolek] [^rmikke] [^lupinka] Albowiem podobno w mytych detergentami kieliszkach szampan słabiej bąbelkuje przez reakcję z pozostałościami detergentu na ściankach.
2020/10/30 14:13:08 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^gammon82] Define: "dłuższy czas" i "wysoka temperatura" w "Akroleina wydziela się także w wyniku ogrzewania przez dłuższy czas tłuszczu w wysokiej temperaturze, np. podczas smażenia na maśle lub oleju."
2020/10/30 14:11:25 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lupinka] Swoją drogą news o tym, że żeliwnego garnka nie można potraktować płynem do mycia naczyń stoi w skali zdziwień światem (w tej kategorii) zaraz obok informacji, że detergentów nie można też używać do kieliszków do szampana ;)
2020/10/30 14:06:29 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^lupinka] Tak, bo ten detergent wchodzi w "pory" żeliwa i później do kolejnego dania, dlatego żeliwo bez powłoki czyści się gorącą wodą i wypalaniem, a później i tak pokrywa tłuszczem :) Zabawa na całego ;)
2020/10/30 14:01:09 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] A. I jeszcze jedno: do żeliwnych garnków nie stosuje się zmywarki wcale, a jak żeliwo nie ma powłoki (szklanej, emaliowanej) to również płynu do mycia naczyń ani innych detergentów, co jest przygodą.
2020/10/30 13:52:58 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^foo] Wszystko, co wiem, napisałam w dalszych cytatach :)
2020/10/30 13:52:38 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] I jest to restauracyjna obsada kuchni, zawierającą osobę odpowiedzialną za ich czyszczenie...
2020/10/30 13:27:36 przez www, 2
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] Niemniej należy pamiętać, że restauracyjna jakość, czy tam ogólnie restauracyjny sprzęt zakłada także jeden element, o którym łatwo zapomnieć, jak się kupuje coś do domu.
2020/10/30 13:27:18 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^fel] Prawda? Zżymałam się na Microplane'a długo, że no bez jaj, to tylko tarka. I kij, że ostrze jest patentowane (w USA, więc well, tam się różne dziwne rzeczy patentuje). O jak bardzo się myliłam.
2020/10/30 13:24:47 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^fel] Z tego, co się orientuję, to z nastawieniem bałwochwalczym wymienia się na jednym wdechu trzy marki: Le Creuset, Staub i Skeppeshut.
2020/10/30 13:20:54 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] d) gwarancje - zdaje się, że święta trójca żeliwnych garnków ma gwarancje dożywotnie, co może o czymś świadczyć, ale ofkors, nie musi.
2020/10/30 13:19:52 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] c) wykończenie jest porządne, co ma znaczenie i jeśli chodzi o ryzyko rdzewienia (zasadniczo dla żeliwnego garnka rdza to nie jest śmiertelny problem, ale miło, jak się udaje jej dłużej uniknąć) i jakość emalii.
2020/10/30 13:19:00 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] b) jest produkowany w Europie albo nie: te najlepsze marki są europejskie i produkują wyłącznie w Europie i zdaje się, że również z materiałów z Europy;
2020/10/30 13:17:48 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] a) jest żeliwny - im więcej zanieczyszczeń w żeliwie, tym garnek lżejszy, tym ma więcej pęcherzyków powietrza, więc i jego przewodnictwo (a zatem kluczowa cecha żeliwnego garnka) się zmienia;
2020/10/30 13:16:56 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^fel] [^lupinka] Strona, na której czytałam cały ten wywód umarła i nie żyje, walczę z archive.org, jak wygram, dam znać. Niemniej w skrócie: płacąc za żeliwny garnek płaci się za to, że:
2020/10/30 13:15:21 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^lafemmejuriste] Chodziło o jakość żeliwa, ilość żeliwa w żeliwie, ilość domieszek, istotną długowieczność, wykończenie itd. Szukam :)
2020/10/30 12:51:11 przez www, 2
lafemmejuriste:
   [^lupinka] Właśnie szukam takiego fajnego opracowania, które czytałam, o jakości żeliwnych garnków. Tam było wyjaśnienie stosunku jakości do ceny. Oczywiście niekoniecznie zakładające, że Le Creuset, albo śmierć, ale bliski temu ;)
2020/10/30 12:50:13 przez www, 2
lafemmejuriste:
   [^pea] To akurat jest ten trudny temat.
2020/10/30 12:49:04 przez www, 0
lafemmejuriste:
   [^lupinka] Niekupowałabym :/
2020/10/30 12:46:56 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^lupinka] To w zasadzie dość okazyjna cena, jak na nie...
2020/10/30 12:45:16 przez www, 1
lafemmejuriste:
   [^cloudy] czekaj! To STĄD TEN SZATANIZM! :D I wszystko jasne!
2020/10/30 12:38:29 przez www, 1
   Strona 1 »
lafemmejuriste
https://pomagam.pl/rferyr


Photostream Blablog 

Archiwa