|
lafemmejuriste: To mówicie, że zrzutka na prezent? Eh. Mogłam o tym pomyśleć miesiąc temu :/ ^lupinka.o! Jakby co, to spiesz się, Ty masz jeszcze szansę! ;) |
|
2020/10/30 14:42:14 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^gammon82] Myślę, że przed nimi ustawia się długa kolejka innych małych morderców związanych z tłuszczem per se i jego użyciem, od krytycznych poziomów złego cholesterolu poczynając ;) |
|
2020/10/30 14:36:42 przez www, 1 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lafemmejuriste] spotkałam ze stanowiskiem, że taka praktyka może być (w ogólności, albo nieprawidłowo przeprowadzona) przyczynkiem do powstawania szkodliwych substancji. Co samo w sobie zasadniczo też o niczym nie świadczy. |
|
2020/10/30 14:30:50 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^gammon82] Jestem sprytna i wybitna, domyśliłam się tego "C", niemniej problemu nie rozstrzygnę. Taka jest mniej-więcej urzędowa formuła dbałości o żeliwne naczynia. Oczywiście nie świadczy to o jej bezpieczeństwie, ale nigdzie się nie |
|
2020/10/30 14:29:43 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lupinka] Ciepła woda całkiem powinna sobie poradzić z tłuszczem z kieliszka, to nie smalec z patelni :) |
|
2020/10/30 14:26:53 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lafemmejuriste] Tj. ja się nie znam, musiałabym poszukać badań na temat, ale wydaje mi się, że wypalanie żeliwa zmierza do wypalenia ostatecznego, czyli poza granicę toksyczności, a smażenie zawsze zawiera tłuszcz, taki klimat. |
|
2020/10/30 14:14:51 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^gammon82] Define: "dłuższy czas" i "wysoka temperatura" w "Akroleina wydziela się także w wyniku ogrzewania przez dłuższy czas tłuszczu w wysokiej temperaturze, np. podczas smażenia na maśle lub oleju." |
|
2020/10/30 14:11:25 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lupinka] Swoją drogą news o tym, że żeliwnego garnka nie można potraktować płynem do mycia naczyń stoi w skali zdziwień światem (w tej kategorii) zaraz obok informacji, że detergentów nie można też używać do kieliszków do szampana ;) |
|
2020/10/30 14:06:29 przez www, 1 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lupinka] Tak, bo ten detergent wchodzi w "pory" żeliwa i później do kolejnego dania, dlatego żeliwo bez powłoki czyści się gorącą wodą i wypalaniem, a później i tak pokrywa tłuszczem :) Zabawa na całego ;) |
|
2020/10/30 14:01:09 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lafemmejuriste] A. I jeszcze jedno: do żeliwnych garnków nie stosuje się zmywarki wcale, a jak żeliwo nie ma powłoki (szklanej, emaliowanej) to również płynu do mycia naczyń ani innych detergentów, co jest przygodą. |
|
2020/10/30 13:52:58 przez www, 1 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lafemmejuriste] Niemniej należy pamiętać, że restauracyjna jakość, czy tam ogólnie restauracyjny sprzęt zakłada także jeden element, o którym łatwo zapomnieć, jak się kupuje coś do domu. |
|
2020/10/30 13:27:18 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^fel] Prawda? Zżymałam się na Microplane'a długo, że no bez jaj, to tylko tarka. I kij, że ostrze jest patentowane (w USA, więc well, tam się różne dziwne rzeczy patentuje). O jak bardzo się myliłam. |
|
2020/10/30 13:24:47 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^fel] Z tego, co się orientuję, to z nastawieniem bałwochwalczym wymienia się na jednym wdechu trzy marki: Le Creuset, Staub i Skeppeshut. |
|
2020/10/30 13:20:54 przez www, 1 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lafemmejuriste] d) gwarancje - zdaje się, że święta trójca żeliwnych garnków ma gwarancje dożywotnie, co może o czymś świadczyć, ale ofkors, nie musi. |
|
2020/10/30 13:19:52 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lafemmejuriste] c) wykończenie jest porządne, co ma znaczenie i jeśli chodzi o ryzyko rdzewienia (zasadniczo dla żeliwnego garnka rdza to nie jest śmiertelny problem, ale miło, jak się udaje jej dłużej uniknąć) i jakość emalii. |
|
2020/10/30 13:19:00 przez www, 0 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lafemmejuriste] b) jest produkowany w Europie albo nie: te najlepsze marki są europejskie i produkują wyłącznie w Europie i zdaje się, że również z materiałów z Europy; |
|
2020/10/30 13:17:48 przez www, 1 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lafemmejuriste] a) jest żeliwny - im więcej zanieczyszczeń w żeliwie, tym garnek lżejszy, tym ma więcej pęcherzyków powietrza, więc i jego przewodnictwo (a zatem kluczowa cecha żeliwnego garnka) się zmienia; |
|
2020/10/30 13:16:56 przez www, 1 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^fel] [^lupinka] Strona, na której czytałam cały ten wywód umarła i nie żyje, walczę z archive.org, jak wygram, dam znać. Niemniej w skrócie: płacąc za żeliwny garnek płaci się za to, że: |
|
2020/10/30 13:15:21 przez www, 1 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lafemmejuriste] Chodziło o jakość żeliwa, ilość żeliwa w żeliwie, ilość domieszek, istotną długowieczność, wykończenie itd. Szukam :) |
|
2020/10/30 12:51:11 przez www, 2 ♥
|
|
lafemmejuriste: [^lupinka] Właśnie szukam takiego fajnego opracowania, które czytałam, o jakości żeliwnych garnków. Tam było wyjaśnienie stosunku jakości do ceny. Oczywiście niekoniecznie zakładające, że Le Creuset, albo śmierć, ale bliski temu ;) |
|
2020/10/30 12:50:13 przez www, 2 ♥
|
|
|